• Poradnik

zaktualizowano

Ergonomiczna kuchnia bez tajemnic

Kuchnia jest sercem domu, gdyż to
właśnie w niej spędzamy sporo czasu w ciągu dnia na
przygotowywaniu posiłków i rodzinnym biesiadowaniu. Gotowanie
wymaga wykonywania wielu czynności jednocześnie i korzystania z
różnych produktów i akcesoriów w tym samym czasie. Aby praca w
kuchni przebiegała sprawnie musi ona być tak rozplanowana, by
wszystko było dosłownie pod ręką i nie było konieczne bieganie w
kółko po pomieszczeniu podczas gotowania lub sprzątania po
posiłkach. Jak zaplanować kuchnię, która będzie w pełni
funkcjonalna? Zasady ergonomii w tym wnętrzu pomogą usprawnić
pracę oraz sprawią, że stanie się ona zdecydowanie bardziej
przyjemna.

 

1. WYDZIEL STREFY

Podczas planowania kuchni kluczowe
znaczenie ma jej funkcjonalność, a nie tylko estetyka. Dlatego
optymalnie przygotowany projekt powinien zostać opracowany zgodnie z
zasadami ergonomii, obejmując zarówno takie elementy jak kluczowemeble kuchenne, jak i rozmieszczenie akcesoriów. Wydzielenie
specjalnych stref w kuchni zapewni wygodę i łatwość użytkowania.

Podział na strefy zakłada, że
wszystkie produkty, akcesoria kuchenne i meble powinny
przynależeć do jednej ze stref, która znajduje się w konkretnie
wydzielonym obszarze kuchni. Aby kuchnia była ergonomiczna warto ją
podzielić na:

  • strefę przechowywania i zapasów
    – w niej przechowywane są wszystkie produkty spożywcze. Na
    elementy tej strefy składają się lodówka, zamrażalnik oraz
    szafki wydzielone do przechowywania żywności.

  • strefę zmywania – w tej części
    kuchni znajduje się zlewozmywak, zmywarka, suszarka do naczyń,
    kubły na śmieci oraz szafki kuchenne na naczynia.

  • strefę przygotowywania posiłków
    – jest to centralna część kuchni. Najwygodniej jest jeśli
    elementy tej strefy będą ulokowane pomiędzy pozostałymi dwoma
    strefami. Strefa ta obejmuje: blat roboczy, szafki, szuflady, a
    także piekarnik, kuchenkę, mikrofalówkę, schowki na garnki,
    patelnie i pokrywki.

 


2. ZASTOSUJ TRÓJKĄT ROBOCZY

Inną złotą zasadą projektowania
przestrzeni kuchennej jest tzw. trójkąt
roboczy
. Zasada trójkąta roboczego określa ustawienie
trzech głównych elementów wyposażenia kuchni, którymi są:
lodówka, zlewozmywak i płyta grzewcza na wierzchołkach trójkąta.
Zastosowanie tej metody sprawia, że wszystkie niezbędne produkty i
sprzęty będą znajdowały się niedaleko siebie, co znacząco
wpłynie na komfort pracy i zmniejszy odległości pokonywane podczas
przygotowywania posiłków oraz sprzątania po nich. Odległości
między urządzeniami w trójkącie roboczym powinny mieścić się w
następujących przedziałach:

  • między lodówką a
    zlewozmywakiem: 120-210 cm,

  • między zlewozmywakiem a kuchenką:
    120-210 cm (90 cm w małych pomieszczeniach),

  • między lodówką a kuchenką:
    120- 270 cm.

 

Funkcjonalnie urządzona kuchnia stanowić będzie centralne
miejsce domu, w którym koncentruje się życie rodzinne i wspólnie
spędzany jest czas. Warto się postarać, by niniejsze wnętrze, w
którym czekają nas nie tylko przyjemności ale i wykonywanie
domowych obowiązków było zaprojektowane w taki sposób, aby
wszystkie czynności przebiegały sprawnie i możliwie jak
najprzyjemniej. Wówczas gotowanie stanie się przyjemnością, a
wspólne biesiadowanie dostarczy jeszcze lepszych wrażeń.
Organizując przestrzeń kuchenną warto też wziąć pod uwagę
swoje zwyczaje i styl życia. Ważne jest, aby zdefiniować co jest
najistotniejsze w kuchni dla konkretnej osoby lub rodziny. Wówczas
łatwiej będzie wprowadzić bądź wykluczyć dane rozwiązania.

Dziękujemy, że przeczytałeś artykuł do końca. Jak go oceniasz?

0 z 0 opinii

Artykuł nie ma jeszcze ocen. Oceń jako pierwszy!

Agnieszka Brewka

Agnieszka Brewka

Pasjonatka dobrego designu i wnętrz z duszą. Uwielbia łączyć swoje życie zawodowe z osobistymi pasjami i zainteresowaniami. Światem designu wnętrzarskiego interesuje się od przeszło dekady.

Podobne artykuły