Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak rozplanować ułożenie rzeczy w kuchni?
Najważniejsze ma być najbliżej
Podczas gotowania i sprzątania w
kuchni często zależy nam na czasie. Niektóre czynności chcemy lub
musimy wykonywać śpiesząc się, a bieganie po całym wnętrzu
szukając potrzebnych akcesoriów nie ułatwia zadania. Dlatego
warto, aby te przedmioty których używamy najczęściej w
określonych obszarach kuchni znajdowały się najbliżej nich. W
obrębie płyty grzewczej powinny więc się znaleźć garnki,
pokrywki, ściereczki, sztućce i produkty spożywcze. A w okolicy
zlewozmywaka gąbki, płyn do naczyń, podstawka na mokre naczynia
oraz szafki, w których będziemy je układać po wysuszeniu. Na
niższych półkach i szafkach ułóż przedmioty, których używasz
codziennie np. szklanki i talerze. Natomiast rzeczy używane
okazyjnie ustaw z tyłu szafek lub na górnych półkach, by na
przodzie znalazły się te codziennie używane. Garnków i ciężkich
przedmiotów nie umieszczaj wysoko – łatwiej je wyciągniesz, gdy
będą niżej.
Szuflad nigdy dość
Planując projekt kuchni zatroszcz się
o to, by uwzględniał on sporą ilość szuflad. To właśnie w nich
najłatwiej utrzymać porządek, a ponadto zdecydowanie lepiej
odnajduje się w nich szukane przedmioty. To bardzo wygodne
rozwiązanie. W szufladach wszystko jest na wyciągnięcie ręki –
dlatego warto umieścić w nich także takie naczynia jak garnki, czy
talerze. I nie musisz obawiać się, że wysuwane szuflady nie
utrzymają ich ciężaru. Zatroszcz się jednak by posiadały one
możliwość całkowitego wysunięcia, gdyż ułatwi to sięganie po
przechowywane rzeczy.
Organizery ułatwiają życie
Organizery są niezwykle przydatne nie
tylko w biurze lub w szafie, ale także okażą się nieocenionym
dopełnieniem mebli kuchennych. Wystarczy, że wyposażysz w nie szafki kuchenne lub szuflady, a drobiazgi przestaną się
mieszać i bałagan nie zakradnie się tak prędko. Organizery
świetnie sprawdzą się nie tylko do segregacji sztućców, ale
także przypraw, czy środków czystości.
Postaw na pojemniki
Opakowania na produkty spożywcze
posiadają różne wielkości i kształty, co skutecznie utrudnia ich
przechowywanie. Poza tym zróżnicowane czcionki na etykietach
sprawiają, że nie jest łatwo w szybki sposób odnaleźć
poszukiwany produkt. Przesypując ryż, kaszę, makarony czy mąkę
do pojemników przeznaczonych do przechowywania żywności nie tylko
estetycznie zagospodarujesz meble kuchenne wewnątrz, ale
także ułatwisz sobie szukanie produktów. Warto wybrać
przeźroczyste pojemniki, w których będzie dokładnie widać
zawartość. Natomiast jeżeli mają one być przechowywane w
szufladach, warto je oznakować etykietkami na pokrywkach, co ułatwi
wyciągnięcie konkretnego pojemnika.
Podział na strefy
Kluczem do stworzenia funkcjonalnej
kuchni jest zaplanowanie jej według 5 głównych stref roboczych.
Wszystko powinno być w niej pod ręką, by niepotrzebnie nie biegać
w kółko w poszukiwaniu naczyń, garnków, przypraw czy kuchennych
akcesoriów. Wyróżniamy:
- strefę zapasów,
- strefę przechowywania,
- strefę zmywania,
- strefę przygotowań,
- strefę gotowania.