• Poradnik

zaktualizowano

Poznaj zasady urządzania funkcjonalnej kuchni

Jak urządzić ergonomiczną
kuchnię, w której wykonywanie codziennych czynności będzie czystą
przyjemnością? Wystarczy poznać kilka podstawowych zasad
aranżacyjnych, by móc cieszyć się funkcjonalnym wnętrzem. Wygoda
podczas przygotowywania posiłków i sprzątania po nich jest
kluczowa do tego, aby praca przebiegała szybko i sprawnie. Dlatego
już na etapie planowania swojej wymarzonej kuchni warto mieć na
uwadze kilka czynników mający duży wpływ na funkcjonalność
układu mebli i sprzętów.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak urządzić funkcjonalną kuchnię?

Podziel wnętrze na strefy

Wybierając komplety kuchenne warto dobrać poszczególne bryły w taki sposób, aby ich
rozmieszczenie odpowiadało czynnościom wykonywanym podczas pracy.
Oznacza to, że wszelkie sprzęty w kuchni takie jak lodówka, zlew,
zmywarka, płyta grzewcza i blat spełniają określone funkcje i
warto je rozstawić tak, aby nie były pomieszane. Rzeczy związane z
przechowywaniem naczyń i ich myciem powinny znaleźć się w jednym
miejscu, a wszystko co jest potrzebne podczas gotowania na płycie
grzewczej w drugim. Dlatego przestrzeń kuchenną warto podzielić na
strefy i dopasować do nich poszczególne sprzęty AGD oraz akcesoria
kuchenne. Wyróżniamy:

  • strefa przechowywania –
    spiżarnia, szafki przeznaczone na przechowywanie produktów
    spożywczych,

  • strefa zmywania – zlew,
    zmywarka, szafka na produkty potrzebne podczas zmywania i miejsce na
    czyste naczynia,

  • strefa gotowania – płyta
    grzewcza, szuflady i szafki z akcesoriami do gotowania,

  • strefa przygotowywania – blat
    roboczy,

  • strefa biesiadowania – stół i krzesła.

Trójkąt roboczy a funkcjonalna
kuchnia

Na etapie planowania funkcjonalnej
kuchni warto pamiętać o tzw. trójkącie roboczym. Zasada trójkąta
roboczego określa ustawienie trzech głównych elementów
wyposażenia kuchni, którymi są: lodówka, zlew i płyta kuchenna,
na wierzchołkach figury trójkąta.

Takie rozmieszczenie niniejszych
sprzętów gwarantuje, że wszystkie potrzebne produkty i sprzęty
będą rozmieszczone niedaleko siebie, co podniesie komfort pracy i
znacznie zmniejszy odległości pokonywane podczas przygotowywania
posiłków.

Optymalne przechowywanie w szafkach

Aby kuchnia była funkcjonalna musimy zadbać również o
właściwe rozmieszczenie i przechowywanie w poszczególnych
szafkach. W tym celu warto wybrać szuflady z pełnym wysuwem i
amortyzacją zamykania, co ułatwi dostęp do rzeczy leżących w
głębi. Ponadto wyposażenie szuflad w podziałki, wkłady, czy
organizery zdecydowanie ułatwi segregowanie drobiazgów. Takie
rozwiązania pomogą utrzymać porządek i znacznie ułatwią pracę.
Duże znaczenie ma także optymalne zaplanowanie rozmieszczenia
poszczególnych produktów według zasady: rzeczy częściej używane
ustawiamy niżej, a rzadziej – wyżej. Szafki kuchenne powinny być dopasowane do stref kuchennych.

 

Dziękujemy, że przeczytałeś artykuł do końca. Jak go oceniasz?

5 z 1 opinii

Artykuł nie ma jeszcze ocen. Oceń jako pierwszy!

Agnieszka Brewka

Agnieszka Brewka

Pasjonatka dobrego designu i wnętrz z duszą. Uwielbia łączyć swoje życie zawodowe z osobistymi pasjami i zainteresowaniami. Światem designu wnętrzarskiego interesuje się od przeszło dekady.

Podobne artykuły