• Poradnik

zaktualizowano

Zasady urządzania małej kuchni

Większość mieszkań blokowych lub
domów jednorodzinnych posiada niewielkie kuchnie. W codziennym
użytkowaniu nie jest to problematyczne pod warunkiem, że zarówno
meble jak i pozostałe wyposażenie kuchni zostaną odpowiednio
rozplanowane. Znając kilka podstawowych zasad jakie rządzą w
funkcjonalnych kuchniach oraz metod optycznego powiększania
przestrzeni, z powodzeniem można stworzyć wymarzoną kuchnię bez
względu na jej metraż. Przygotowaliśmy dla Was krótki poradnik,
jak uczynić małą kuchnię zarówno funkcjonalną jak i efektowną.

 

Kuchnia jest sercem domu –
szczególnie, jeśli lubimy gotować i spędzać w niej czas z
rodziną. Co jednak zrobić, gdy jest ona tak niewielkich rozmiarów,
że zmieści się w niej jedynie niewiele mebli? Gotowanie powinno
być przyjemnością i przebiegać sprawnie, dlatego warto
wykorzystać kilka sztuczek na uczynienie kuchni funkcjonalną. Na
szczęście małą kuchnię da się urządzić w sposób
ergonomiczny. Miejmy jednak na uwadze, że niewielką przestrzeń
dość łatwo zagracić. Aby tego uniknąć warto rozplanować, gdzie
umieścić najważniejsze sprzęty, takie jak: lodówka, płyta
grzewcza oraz umywalka -te elementy wyznaczają nam miejsce reszty
mebli w kuchni. Zwróć uwagę, by wokół każdego z nich było
nieco wolnej przestrzeni np. blat lub szafki zamykane, gdyż ułatwi
to przygotowywanie posiłków. Dopilnuj, aby pomiędzy poszczególnymi
sprzętami było minimum 30 cm odległości, a kuchnia stanie się
dużo bardziej funkcjonalna.

 

W organizacji niewielkiej
przestrzeni konieczne są odpowiednie meble kuchenne oraz
przemyślane przechowywanie w nich. Z pewnością przydadzą się w
szczególności funkcjonalne organizery, kosze, tace na sztućce,
wkłady oraz wieszaki, dzięki którym we wnętrzu szafek zapanują
ład i porządek. Ponadto jeżeli w małej kuchni brakuje miejsca na stół kuchenny i klasyczne krzesła, wówczas dobrym wyjściem
będzie zainstalowanie składanego blatu i używanie krzeseł
rozkładanych lub taboretów, które można wsunąć pod blat.

 

W każdej kuchni niezmiernie
istotne jest miejsce do przechowywania. Akcesoriów kuchennych i
sprzętów jest niezwykle dużo, a przecież trzeba je pomieścić
nawet w małej kuchni. Aby zwiększyć miejsce do przechowywania w
małej kuchni, wszystkie szafki wiszące powinny sięgać aż do
sufitu. Wówczas zyskasz dodatkowe półki, nawet jeżeli potrzebna będzie mała drabinka do korzystania z nich.
Aby nie zagracić optycznie wnętrza czasem lepszym wyjściem jest
zabudowanie szafkami tylko jednej ze stron kuchni.

Planując aranżację małej
kuchni miej na uwadze przede wszystkim funkcjonalne rozmieszczenie
najważniejszych sprzętów. Zadbaj także by wnętrze było jasne,
gdyż optycznie zwiększy to jego przestronność.

Dziękujemy, że przeczytałeś artykuł do końca. Jak go oceniasz?

0 z 0 opinii

Artykuł nie ma jeszcze ocen. Oceń jako pierwszy!

Agnieszka Brewka

Agnieszka Brewka

Pasjonatka dobrego designu i wnętrz z duszą. Uwielbia łączyć swoje życie zawodowe z osobistymi pasjami i zainteresowaniami. Światem designu wnętrzarskiego interesuje się od przeszło dekady.

Podobne artykuły