• Poradnik

zaktualizowano

Zasada trójkąta – czyli jak zaplanować funkcjonalną kuchnię

Kuchnia jest przysłowiowym sercem
domu, gdyż to właśnie w niej spędzamy mnóstwo czasu
przygotowując posiłki dla najbliższych, a także wspólnie
biesiadując. Wykonujemy w niej czynności konieczne i te, które
sprawiają nam przyjemność. Aczkolwiek pewne jest to, że
oczekujemy od niej nie tylko pięknego wyglądu, ale także
funkcjonalności, by praca w niej przebiegała szybko i sprawnie.

 

Funkcjonalna kuchnia jest podstawą
satysfakcji jej użytkowania. Ergonomia kuchni jest więc bardzo
ważna, a zapewnić ją może jedynie przestrzeganie określonych
zasad oraz odpowiednie meble kuchenne. W kuchni związane są
one ze sposobem ustawienia mebli kuchennych i podstawowych sprzętów
AGD. Najlepszym sposobem na osiągnięcie takiego efektu będzie
stworzenie projektu kuchni w oparciu o zasadę trójkąta roboczego.
Trójkąt roboczy obrazuje ustawienie trzech głównych elementów
wyposażenia kuchni: lodówki, zlewozmywaka i płyty kuchennej/
piekarnika, opartych na wierzchołkach trójkąta.

Ta prosta zasada sprawia, że wszystkie najważniejsze meble,
elementy wyposażenia każdej kuchni są usytuowane niedaleko siebie,
co wpływa na komfort pracy i zmniejszenie odległości pokonywanych
podczas przygotowywania posiłków i sprzątania po nich.

Odległości między urządzeniami w
ramach zasady trójkąta roboczego powinny mieścić się w
następujących przedziałach:

→ między lodówką a zlewozmywakiem:
120-210 cm,

→ między zlewozmywakiem a kuchenką:
120-210 cm (ew. 90 cm w małych pomieszczeniach)

→ między lodówką a kuchenką: 120-
270 cm.

 

 

Dziękujemy, że przeczytałeś artykuł do końca. Jak go oceniasz?

0 z 0 opinii

Artykuł nie ma jeszcze ocen. Oceń jako pierwszy!

Agnieszka Brewka

Agnieszka Brewka

Pasjonatka dobrego designu i wnętrz z duszą. Uwielbia łączyć swoje życie zawodowe z osobistymi pasjami i zainteresowaniami. Światem designu wnętrzarskiego interesuje się od przeszło dekady.

Podobne artykuły