Kuchnia jest przysłowiowym sercem
domu, gdyż to właśnie w niej spędzamy mnóstwo czasu
przygotowując posiłki dla najbliższych, a także wspólnie
biesiadując. Wykonujemy w niej czynności konieczne i te, które
sprawiają nam przyjemność. Aczkolwiek pewne jest to, że
oczekujemy od niej nie tylko pięknego wyglądu, ale także
funkcjonalności, by praca w niej przebiegała szybko i sprawnie.
Funkcjonalna kuchnia jest podstawą
satysfakcji jej użytkowania. Ergonomia kuchni jest więc bardzo
ważna, a zapewnić ją może jedynie przestrzeganie określonych
zasad oraz odpowiednie meble kuchenne. W kuchni związane są
one ze sposobem ustawienia mebli kuchennych i podstawowych sprzętów
AGD. Najlepszym sposobem na osiągnięcie takiego efektu będzie
stworzenie projektu kuchni w oparciu o zasadę trójkąta roboczego.
Trójkąt roboczy obrazuje ustawienie trzech głównych elementów
wyposażenia kuchni: lodówki, zlewozmywaka i płyty kuchennej/
piekarnika, opartych na wierzchołkach trójkąta.
Ta prosta zasada sprawia, że wszystkie najważniejsze meble,
elementy wyposażenia każdej kuchni są usytuowane niedaleko siebie,
co wpływa na komfort pracy i zmniejszenie odległości pokonywanych
podczas przygotowywania posiłków i sprzątania po nich.
Odległości między urządzeniami w
ramach zasady trójkąta roboczego powinny mieścić się w
następujących przedziałach:
→ między lodówką a zlewozmywakiem:
120-210 cm,
→ między zlewozmywakiem a kuchenką:
120-210 cm (ew. 90 cm w małych pomieszczeniach)
→ między lodówką a kuchenką: 120-
270 cm.