• Poradnik

zaktualizowano

Jak funkcjonalnie zaprojektować kuchnię

Urządzanie wymarzonej kuchni to spore
wyzwanie, gdyż musimy połączyć w harmonijną całość
funkcjonalność, ergonomię, a także ulubioną estetykę. Co
zrobić, żeby kuchnia była funkcjonalna i ergonomiczna? To właśnie
w kuchni spędzamy sporo czasu przygotowując posiłki, sprzątając
i dbając o przechowywanie produktów i akcesoriów. Jako miejsce
domowej pracy, wnętrze to powinno być tak zaaranżowane, by
czynności w nim wykonywane przebiegały możliwie jak najsprawniej.
Dlatego, tak ważny jest dobry projekt kuchni. Istnieje kilka
podstawowych zasad, których warto się trzymać, by osiągnąć taki
efekt.

 

Funkcjonalna kuchnia w trzech krokach:

1. WYOBRAŹ SOBIE

Spróbuj sobie wyobrazić, jak będzie przebiegać twoja praca w
kuchni. Pomyśl o nawet najmniejszych detalach związanych z każdą
wykonywaną czynnością, jak np. jak się będziesz w planowanej
kuchni
poruszać,
sięgać po naczynia, wyjmować rzeczy z szafek, przenosić produkty,
gotować i sprzątać. Kuchnia to miejsce, w którym naprawdę dużo
się dzieje i sporo się poruszamy. Dlatego meble kuchenne, podstawowe sprzęty i
akcesoria ułóż w taki sposób, by zaoszczędzić sobie
niepotrzebnych ruchów i kroków. Zorganizuj przestrzeń kuchenną
biorąc pod uwagę swoje zwyczaje i sposób życia.

 

2. ZAPLANUJ STREFY

Układ funkcjonalnej kuchni zapewni
ułożenie najważniejszych sprzętów w myśl zasady „trzech
wierzchołków trójkąta”. Przygotowywanie potraw przebiega w
określonej, typowej kolejności wykonywanych czynności. Właśnie
ta schematyczna kolejność jest podstawą tej zasady. Wskazuje ona,
że wszystkie kuchenne prace powinny ułożyć się w tak zwany
trójkąt roboczy. Wierzchołkami tego trójkąta są lodówka,
zlewozmywak i kuchenka. Takie zaaranżowanie kuchni pozwala na wygodne z niej korzystanie kilku
osobom jednocześnie, a także zaoszczędzenie czasu oraz kroków.

 

3. UŁÓŻ AKCESORIA

Na niższych półkach i szafkach poukładaj rzeczy, których
używasz często i codziennie np. szklanki i talerze. Natomiast
przedmioty wykorzystywane okazyjnie postaw z tyłu szafek, aby z
przodu znalazły się te codziennie używane. Nie chowaj ciężkich
garnków wysoko, bowiem trudno będzie je wyciągać. Na najwyższych
półkach przechowuj akcesoria, których używasz rzadko np. maszynka
do mięsa, sokowirówka, czy okazyjny serwis obiadowy.

Dziękujemy, że przeczytałeś artykuł do końca. Jak go oceniasz?

0 z 0 opinii

Artykuł nie ma jeszcze ocen. Oceń jako pierwszy!

Agnieszka Brewka

Agnieszka Brewka

Pasjonatka dobrego designu i wnętrz z duszą. Uwielbia łączyć swoje życie zawodowe z osobistymi pasjami i zainteresowaniami. Światem designu wnętrzarskiego interesuje się od przeszło dekady.

Podobne artykuły